28 september 2009

Kläder till ett syskonpar

Ännu en beställning klar och levererad. Förutom att jag syr kollektioner till bl a återförsäljare och marknader, så syr jag naturligtvis helt på beställning. Nedanstående kläder är en sådan, där beställare kikat på min blogg och kombinerat ihop sitt eget.





Klänningen är tänkt till dottern, som faktiskt fyller år idag - GRATTIS! - i födelsedagspresent. Mamman kikade på mina tunikor och vill ha en likadan, men förlängd till klänning med lång ärm. På eget bevåg så gjorde jag en puffärm med resår nedtill, inspirerad av "Blomma åker vagn". Klänningen är sydd i "min" storlek 122/128 även om dottern är en smal 134, jag hoppas nu att den passa bra. Som vanligt så har jag stickat ned raglansömmen med avig täcksöm i samma färg som kantband/mudd.


Till sonen önskades en tröja i det turkosa husvagnstyget med svarta detaljer. Även här har jag stickat ned raglansömmen med en avig täcksöm, använt mig av svart kantband i halsringning och svart mudd i ärmslut. Då lillkillen är grov så önskade mamman endast fåll i nederkant, men efter lite diskussion så enades vi om att muddslutet skulle göras nästintill lika bred som ärmen, för att det inte skulle sitta åt. Tycker att det blir ett snyggt avslut óch detalj med mudd nedtill på ärmen.




modell: Tischa long R stlk 110/116 och förlängs Tunika ami L med puffärm och förlängd till klänning stlk 122/128.

material: Ingrids husvagnstyg från Jnydesign, blommig singeljersey och mudd från Stoff & Stil.

att tänka på: allt gock bra och jag hoppas att kläderna faller beställaren i smaken.

25 september 2009

Mimmi anropar Tobbe!

Måste bara får skriva ett personligt meddelande till min käre gamle granne!!!!

Du anar inte vad glad jag blev när du lämnade ett meddelande här. Inte hade jag någon aning om att du smög omkring i kulisserna. Underbart tack för kommentaren, det gjorde att jag blev "fuktigt i ögat". Kanske dags för en träff med "familjen" (för det är ju det vi nästan är)?

23 september 2009

Jeansjacka till en tuffing!

Nu äntligen skall jag få till ett inlägg om Gabriels omtalade jeansjacka. Att den är använd och smutsig får ni stå ut med.


Jag påbörjade ju min jacksömnad med den blommiga jackan och redan då fanns denna jeansjacka i mitt huvud. Till Gabriels 2-årsdag blev det skinnjackan som mer passar till stadspromenaden än uteleken hos Ur & Skur-dagmamman, men under vår syjuntas sömnadshelg så blev jeansjackan till. Den är redan nu välanvänd och jag måste erkänna att jag är mer än nöjd över resultatet, även om framstyckenas passning kunde blivit något bättre. Vid nålning passade de faktiskt perfekt men tyget drog sig när jag sydde.


Jeanstyget jag använt mig av är av mjuk kvalité inhandlad på Tygvaruhuset och fodret är någon slags teddy/päslvariant som jag köpt på Stoff & Stil för något år sedan. Tyvärr finns det inte längre och jag hade önskat att jag hade några fler meter i tygförrådet. Känslan med fodret tycker jag påminner om flygarjackorna på 80-talet som både fanns i skinn- och jeansvarianter, med då med beiget lurvigt foder.



Som vanligt så kör jag med fuskvarianter på fickor och även en del andra stickningar med turkos tråd. Baktill på jackan så har jag fått hjälp av underbara Gobligobli som broderat texten "Gabbe" på en lapp som jag sedan sytt på. Jackan är som sagt fodrad med ett härligt turkost luddigt tyg och på insidan av dragkedjan har jag en "flärp" i orange trikå som skyddar mot att vinden tränger igenom dragkedjan. Tycker att just denna detalj med en tredje färg på jackan blev så himla snyggt. Just en enkelt och liten detalj med en tredje färg gör sig bra på de flesta plagg.


Som sagt tidigare jag är supernöjd med jackan och det är även Gabriel. Jag läste en artikel i lokaltidningen att man kan lära små barn att tolka skriven text och Gabriel kan verkligen att det står Gabbe bak på jacken, vilket han upplyser oss om så fort han får se texten. Sedan kanske det beror på att jag har varit tydlig på att berätta detta.

Grattis lilla mamma!

Idag fyller min älskade mamma 60 år om hon hade levat. När jag vill att minnena skall vara mer framträdande så sätter jag oftast på hennes älsklingsskiva - Tribute to the King med Helmut Lotti. På hennes begravning så hade vi ett fantastiskt framträdande av en lokal sångare som sjöng sången "Thank you for beeing my wife". Idag går denna skiva varm både hos mig och min kära pappa.


Grattis mamma!!!

22 september 2009

Hantverksbutiken i Wadköping

Har ju lovat att blogga om Gabriels snygga jeansjacka och annat som jag sytt på syjuntans höstträff, men tiden räcker inte riktigt till för tillfället. En hel del sömnad inför Wadköping-veckan, en sambo som är bortrest och kampen om dagmammor tar all min fritid.


entrérummet där vi skyltar upp lite av oss alla för ett trevligt välkomnande


Igår var vi till Örebor närmare bestämt Wadköping för att skylta upp våra saker och jag bara måste visa er resultatet. Det var helt underbart att plocka upp och skylta med alla fina saker i dessa underbara lokaler. Jag sa till Kersin att "detta är ju helkul, jag vill ha en egen butik". Det är en helt fantastisk blandning på hantverk som vi fyra som hyr lokalen håller på med och de olika produkterna kompletterar varandra så bra vad det gäller skyltning.



Härliga bokhyllor som fanns på plats passade perfekt för skyltningen.

Vi har helt fantastiskt vackra tavlor av Tora Ahlgren, underbart härligt renoverade möbler av Annika Widenstedt, tillsammans med ullhantverk av Hjälmarslöjd och barnkläder från nyfiQen. Jag önskar jag hade mer tid så jag kunde åka dit och bara njuta av allt fint. Tyvärr finns det och jag har inte möjlighet att närvara förrän på söndag när jag skall plocka hem mina saker. Det är tur jag har mina kollegor som ställer upp med försäljningen. Har ni möjligheten att besöka Wadköping så kan jag rekomendera en titt in i "vår" butik, besöka den fantastiskt stora lekpatsen och sedan koppla av med en fika på det närbelägna cafét.



Stora rummet hyser framförallt mina och Kerstins produkter men lite inslag av möbler och tavlor.

19 september 2009

Mössor i mängd!

I veckan är det dags att ställa ut och förhoppningsvis sälja lite alster i hantverksbutiken i Wadköping, Örebro. Eftersom hösten väntar runt hörnet tyckte jag det passade bra att komplettera kollektionen med lite mössor.







Dessa mössor är alla i storlek 2-3 år (en storlek större kompletteras med under morgondagen) och i en salig blandning av tyger. Alla mössor har en dekorsöm i sidan med avig täcksöm (turkos eller röd) och en namnlapp fastsydd i sömmen på toppen av mössan.


modell: eget mönster på vanlig standardmössa

material: turkosa moln (Jny), orange/vitrandig (Trikå-Eva), bruna moln (Jny), landskap (Jofotex), multirand (Trikå-Eva), turkosa moln igen (Jny) och limegröna flodisar (Jofotex)

att tänka på: blev nöjd efter lite modifiering av modell. Svårt det här med storlekar på mössor då det skiljer sig i olika tygkvalitéer. Några mössor med "fyra toppar" får det bli också.

17 september 2009

En idé - ett resultat

Vad jag har funderat och jobbat med mina storlekslappar och nu äntligen så har jag fått dem som jag vill. Fick ett gäng på posten igår och "Oj, så nöjd jag är med resultatet!". Jag har beställt i tre omgångar utan att bli helt nöjd då det på de tryckta lapparna är lite svårt att få till justering av text med hjälp av mellanslag odyl. Men tack vara assistans av minanamnlappar.se så blev de senaste gången perfekt.





Jag har hela tiden velat ha min hemsideadress på lappen så kontaktuppgifter finns kvar trots att man slänger den vanliga prislappen. Detta har gjort att jag inte vill använda mig utav de vanliga standarslapparna med storlekar. Jag har heller inte velat ha dubbla lappar, en med storlek och en med hemsideadress/tvättråd, då detta blir både dyrare i inköp samt att det blir ytterligare moment när man skall få till en färdig produkt. Min tanke är att sy på lapparna dubbelvikta när man exempelvis syr på halsringningens kantband. Svårigheten har legat i att jag vill att hela texten skall synas på framsidan vid vikt lapp. Till slut löste jag det på det enkla sättet att skriva all text två gånger. En enkel lösning som jag fick fundera länge på innan jag kom på det. Lycklig är jag att mitt namn är så kort så det får plats.


Nästa blogginlägg lovar jag skall handla om sömnad, då jag har lite alster som ligger "på kö" för att bloggas om. Efter förra helgens symaraton så finns det en del att presentera, trots att det blev en hel del serietillverkning. Hösten kollektion är nämligen påbörjad!

14 september 2009

Rädda våra dagmammor!!!!!!

Den optimala lösningen för barnomsorg i en kommun är om valfrihet finns. Att själv kunna välja den omsorgsform som ger barnet den största tryggheten och som är bäst fungerande för hela familjen är viktigt för alla föräldrar. Att ha möjlighet att välja mellan både förskola, familjedaghem eller vårdnadsbidrag (som möjliggör för föräldrar som själva vill stanna hemma med barnen på hel- eller deltid under längre tid) är den bästa lösningen. I Vingåker har vi aldrig haft möjlighet till vårdnadsbidrag och nu är vi på väg att förlora den sista valmöjligheten då kommunen har sagt upp 7 av 8 dagmammor i kommunen. Att detta har skett på tvivelaktiga grunder och inte alls är politiskt förankrat (enligt styrande politiker) känns mycket märkligt. Är det verkligen möjligt för kommuns tjänstemän, och i detta fall den enskilde rektorn, att ta bort en hel verksamhetsform i kommunen?

Orsaken till att dagmammorna sägs upp uppges vara en betydligt kortare kö till en plats hos dagmamma jämfört med dagis. Detta är dock inte konstigt då man i sin första kontakt med kommunen beträffande barnomsorg slussas mot en plats på dagis och dagmammorna marknadsförs inte alls. Trots detta så har det aldrig varit brist på barn hos dagmammorna vilket jag anser är en grund för att de skall få stanna kvar. Att dessutom ett dagmamme-barn inte kostar alls så mycket som ett barn på dagis borde ju anses som en fördel i en kommun som lägger sparkrav på sina verksamheter.



Det är med en klump i magen som man tänker på den framtida situationen utan dagmamma. Vingåker är en kommun med många jobbpendlare, vilket innebär långa vistelsetider för barnen inom barnomsorgen. Både jag och min sambo pendlar för tillfället och att låta Gabriel gå på dagis denna tid känns inte som ett alternativ. Möjligheten att gå ned i tid för min del känns inte heller det som något bra alternativ. Med ett arbete med mycket ansvar men samtidigt en hel del frihet är det svårt att ”lämna över” en del av arbetet till någon annan. Resultatet av minskad arbetstid tror jag kommer att vara mer stress på arbetet då mängden arbete skall presteras på kortare tid och med lägre lön. Nej, så vill inte jag ha det! Det som känns mest vettigt för oss är att få behålla vår underbara dagmamma. Denna åsikt delas med de 15 % av kommuninvånarna som redan nu har skrivit på protestlistor, vilket är en ansenlig andel.


Finns det fler i samma situation?

Vi i Vingåker vill komma i kontakt med föräldrar i andra kommuner för att bilda ett nationellt nätverk för familjer i samma situation? Ju fler man är dessto starkare står man.

10 september 2009

Försäljning!!!!



Om ni har vägarna förbi så missa inte Julita familjedag på Lidabacksgården i Julita. Där kan ni shoppa kläder från nyfiQen/mimiS på lördag, men även härliga inredningsdetaljer från Hjälmarslöjd. Vilka tider kan ni hitta här i marginalen.






Nytt i kategorin "försäljning" är att ni även kan hitta nyfiQen/mimiS i Hantverksboden i Wadköping, Örebro melllan den 22-27 september. Här har jag ett samarbete med Möbellyftet/Fönsterlyftet och Hjälmarslöjd och vi kommer att fylla lokalen med både härliga barnkläder, inredningsdetaljer och fräcka möbler. Välkomna dit!!!


Som vanligt så har jag ju även försäljning i min egen butik, Signerat och på ExAmino i Göteborg.

06 september 2009

2 + 21

En galet intensiv men härlig helg har passerat. Två söner har fyllt år, 21 och 2 år, på ett storslaget sätt med 22 gäster på både tårta och mat. Tårtan fick hedra "minstingen" som älskar tåget Tomas.



Fantastiska presenter delades ut och många av dem engagerade flertalet av gästerna.




Av oss fick Gabriel bl a en jacka i fuskskinn med matchande mössa till. Dessa kläder har jag trots tre uppbokade kvällar hunnit sy i veckan. Jackan är i ett uppförstorat mönster lika Gabriels dinojacka jag sydde förra hösten. Den är sydd i ett härligt fuskskinn köpt på Jofotex i Örebro och fodrad med mjuk fleece från MG tyger. Kragen är sydd i muddtyg på yttersidan och fleece på insidan. Lite dekorsömmar pryder jackan både fram och bak. Likt dinojackan så har denna en skyddande flärp mot hakan vid dragkedjan, sydd i samma trikå som mössan och ett band på insidan för att kunna hänga den på en krok.


Mössan är sydd i en randig trikå köpt från Andersson & Hjalmarsson och prydd med en stjärna i samma fuskskinn som jackan och kantad med lila sick-sack. Mössan har fyra "toppar" och är influerad av ett flertal bloggar men allra först kom influenserna från en mössa jag såg på vårens marknadsdeltagande. Mönstret har jag ritat själv för att passa Gabriel.




modell:
Jacka - ett rejält förändrat mönster från Ottobre 3/2005. Mössa - eget mönster.
material: Fuskskinn från Jofotex, fleecefoder från MG tyger, mudd från Stoff & Stil och randig trikå från Andersson & Hjalmarsson.
att tänka på: Har redan fått en beställning på liknande jacka och på nästa kommer jag använda mig av en stabilare nål när jag syr på dragkedjan. Det blev tjockt att sy igenom och när jag gjorde detta uppkom en del hoppstygn när det var som tjockast. Är det någon som har erfarenhet av EL-nålar vid sådana här tillfällen?