25 mars 2009

Som en saga?

Mina nära och kära de börjar snart misströsta (jag lovar att i nästa inlägg kommer en rapport över vardagslivet här hemma) , men för er som följer min blogg på grund av sömnaden kan jag ännu en gång tillfreställa er (eller?) genom ytterligare ett sömnadsrelaterat inlägg.






I början av februari så påbörjade jag ett projekt med att ta fram en mer arbetad modell av klänning som kanske mer skall fungera som finkläning till skillnad från mina andra kläder som skall passa både till vardags och fest. En annan tanke som jag haft är att jag skulle vilja utnyttja den resurs som jag har i form av min vanliga hushållsmaskin som jag köpte förra sommaren. Min pärla kan nämligen brodera upp till 9 mm breda dekorsömmar. Dessa två funderingar kombinerade jag och de mynnade ut i en ny klänningsmodell som jag kallar Saga.



Modellen har puffärm och fyra veck fram och ett motveck bak. På bröstet och vid knäppningen bak har jag broderat med min maskin. Även fållen nedtill är dekorerad med en vacker söm. Denna provmodell blev över förväntan och endast justering av längd behövs för att den skall kunna kallas klänning. Prototypen får gå under benämningen tunika istället. Klänningen är sydd i orange bomullsväv och har lila dekorsömmar, men i marknadskollektionen ha jag tänkt att kombinera lila och gult istället. Är det någon som är intresserad av denna "tunika" så kommer den att ligga ute på mimiS för ett reducerat pris. Tunikan är i storlek 98/104 och räcker strax under rumpan. Ett par lila matchande tajt finns att tillgå.




Modell: Saga i stlk 98/104

Material: Orange bomullsväv från Stoff & Stil.

Att tänka på: Modellen förlängs rejält, den uppsydda är i längd strax under rumpan och blir istället tunika. Är för övrigt mycket nöjd med de härliga dekorsömmarna som jag sytt. Skall försöka få till någon tunika till mig med liknande dekorsömmar.

I väntan på våren!

Visst ser det härligt ut när man kikar ut genom fönstret, man blir glad och pigg av allt ljus. Härligt! Men att kalla det för vår när det ligger snö på backen och termometern visar -12 grader när man stiger upp känns fel. Ja, jag väntar fortfarande på våren då man kan lägga sig på "alla fyra" med händerna i jorden. Min förhoppning är att vädret tillåter att återplantera framsidans alla växter som för tillfället finns i köksträdgården, men då måste tjälen börja gå ur backen. Längtar!



I väntan på den riktiga våren kan man glädja sig med lite vårfräscha kläder. Här är ett set som skall pryda en lite söt lockig tös som är två månader yngre än Gabriel. Mamman blev så förtjust i de gula byxorna Widde som jag sytt och ville ha någon matchande tröja till det. Valet föll på de lila kaninerna och jag tycker att kombinationen blev superläcker. Byxorna är sydda i den nya modellen Widde i härlig gul interlock. Jag har justerat mönstret något genom att ha förlängt de jag sydde tidigare så att de skall passa 86/92, mao blir de något snävare än när Gabriel mannekängar i dem. T-shirten är min vanliga kortärmade Tischa R i lila kaniner och till kantband har använt samma gula interlock som i byxorna. Raglansömmen fick som vanligt matchande avig täcksöm. Jag är supernöjd med kläderna och jag hoppas att även beställaren blir nöjd.





Modell: Byxor Widde i stlk 86/92 och Tischa short R i stlk 86/92

Material: Gul Eiserinterlock från Trikå-Eva och lila kaniner från Jny

Att tänka på: Mer än supernöjd är jag med kläderna. Bra och härliga modeller i skön kombination av tyger. Ännu en gång så konstaterar jag att CPn är guld värd. Jag vill bara sy mer och mer och mer, för nya härliga kombinationer poppar upp i huvudet på mig. Det är svårt att hejda sig när man skall sy upp marknadskollektionen, den enda som hindrar en är tiden (som tur är).

24 mars 2009

Tävlingsdags igen!

Likit tidigare så är det inte jag som anordnar en tävling, utan jag är själv med och tävlar. Jag är inte med i så många tävlingar, vill man så kan man ju tävla hela tiden på olika bloggar, men denna chansen kunde jag inte missa.


Det är ett underbart och härligt plagg från Älsklingsfrö som ligger i botten. Plagget är hemligt, men jag kan ju redan nu berömma det stort för jag vet ju att Marine inte släpper iväg något plagg som inte är helt fantastisk. Kika in till henne och tävla du också, vet jag!

23 mars 2009

Vad får vi inte missa?

På torsdag skall jag och Gabriel ha en heldag i Göteborg. Det skall bli mycket trevligt att ha en dag alldeles för oss själva och bara njuta av det man själv önskar göra. Anledningen till vår lilla utflykt är att vi redan på onsdag eftermiddag skall bege oss nedåt Skaraborg för att lämna tillbaka pappas bil som vi lånat medan vår har besökt verkstán (hade ju inbrott i den för 3 veckor sedan då vi blev av med både airbag, strålkastare, lås, stereo bilbarnstol mm). På onsdag morgon skall pappa på byggmöte i Göteborg och då får vi klara oss själva innan vårt tåg går hem vid femtiden på eftermiddagen.





Då jag inte har så stort behov, eller rättare sagt har lust att handla kläder till varken mig eller Gabriel, så hoppas jag istället på att kunna besöka lite trevliga tygaffärer och inredningsaffärer, men hittar man något annat trevligt utflyktsmål med upplevelse så vore även det trevligt. Naturligtvis skall det även bli något härligt café och trevlig matstund och förhoppningsvis tillsammans min svägerska Eva-Lotta.

Tipsa mig gärna vad som är värt ett besök!

Enda kravet är att det måste vara inom gångavstånd då jag helst inte åker spårvagn (för tidskrävande) och jag inte är bilburen under dagen.







På väg till station innan tåget går vid femtiden blir det nog en snabbvisit i Femmanhuset också om jag känner mig själv rätt. Jag har förhoppning om att hitta en vit Briospis till Gabriel under dagen. Hur jag sedan skall få med mig allt på tåget hem är en gåta. Tur är att jag inte har något byte utan kan stiga av tåget i Katrineholm där Johan hämtar, för med både Gabriel, barnvagn, bilbarnstol och förhoppningsvis en Briospis och övrig shopping så vill man inte gå långa sträckor.








18 mars 2009

För coola tjejer och killar!

För att väga upp dessa muddbyxor och mjuka varianter som jag har i mitt sortiment på mimiS, så har jag försökt att få till en bra variant på muddjeans. Kravet var att de fortfarande skulle vara så mjuka, sköna och bekväma så man kan använda dem att leka i. Jag tycker att jag levt upp till dessa krav utan att ge avkall på tuffheten.





Byxorna ät tillklippta efter samma mönster som Widde, men har något utökad rörselsevidd då stumt tyg kräver detta. Jag har sytt på två lock som skall symbolisera framfickor (inga fickor finns där under) och locken har en del utav tryckknapp fastsatt på sig. Lite trevliga dekorstickningar i form av bla "stjärtlapp" och stjärna får byxan att "lyfta" ännu lite mer. Jag är så förtjust i dessa muddar både i midja och benslut så jag ville inte ta bort dem på dessa jeans heller och jag tycker att de blir urläckra och ännu lite mer färgstarka med dessa muddar. Byxan är som de flesta modeller i mitt sortiment rätt snäv och i den övre storleken så sitter de som de gör på Gabbe här ovan. Det blåsvarta jeansliknande tyget hittade jag på Jofotex och köpte de sista som fanns på rullen. Tyget är rätt tunt och härligt mjukt och passar även till att göra jeans till småttingar i stlk 62/68. Denna modell på byxa skall jag även test i lite fler varianter på tyger. Kanske kan man till sommaren göra svala poplinbyxor eller en randig finbyxa i grönt/blått/vitt tyg som jag har liggande hemma i skåpet. Det kan nog dyka upp både den ena och andra varianten, för modellen är jag riktigt nöjd med.




Modell: Omändra Widde som får heta Ecoo i stlk 74/80.

Material: jeanstyg från Jofotex, mudd från Stoff & Stil

Att tänka på: På dessa jeans så uteslöt jag sömnsmån på Widde i stlk 86/92 men de blev något snäva. Nästa gång (till kollektionen) så blir det sömnsmån på 1/2 cm, så kommer de att sitta perfekt.

17 mars 2009

Ni missar väl inte?




Det har uppdaterats med lite nya saker hos mimiS.


Du har väl inte missat detta?

Tischa short R

Denna kortärmade t-shirt är en vidarutveckling av min långärmade tröja. Modellen är i grunden densamma, en snäv tröja som jag nu har gjort kortärmad och dessutom vidgat halsringningen för att få en sommarlätt känsla (skillnaden kan du ser här). Nedtill på ärmen har jag valt att sy kantband i samma färg som kantbandet i halsringningen. Dekorsömmar har jag på alla mina R-modeller (står för raglan) och denna söm har vanligtvis i samma färg som kantbanden. Till marknaden i Wadköping har jag tänkt att ha med mig 5 alternativ på t-shirtar, landskap, turkosa flodisar, enfärgad limegrön, multiblommig samt en t-shirt som är mörkblå med vita stjärnor som ännu ej sydd.


Rosa/gul-randig Tischa short R med rosa kantband och dekorsömmar. Sydd i härligt mjuk Eiser-interlock köpt av "Trikå-Eva".


Multifärgad storblommig Tischa med vita ärmar och kantband/dekorsömmar i turkos. Denna Tischa är en av mina favoriter och den blommiga singeltrikån är kraftig och härlig med lite lycra i sig. Färgerna står sig bra efter tvätt för jag har tvättat Gabriels body som jag sytt i detta tyg och jag ser ingen märkbar skillnad.


Denna tröja är sydd i det välkända landskapstyget som finns att köpa på Jofotex. Jag har valt att använda orange kantband och dekorsöm. Tischan är sydd i den lite tunnare ribbstickade landskapstyget och blir på det vis en riktigt härlig sval sommartröja.


De två andra t-shirtarna som skall följa med, limegrön och turkosa flodisar finns ännu inte på bild, men liknande bodies kommer att bloggas om inom snart framtid. Till marknaderna har jag valt att sy upp överdelar i fem olika storlekar av alla kombinationer, storlek 62/68 och 74/80 kommer att finnas i body medan övriga storlekar, 86/92, 98/104 och 110/116 sys upp i form av Tischa short R.

Denna orangea Tischa short R som är sydd i de välkända flodhästarna med ärmar i enfärgad orange singeltrikå med vita kantband och dekorsömmar får istället stanna hemma och finns till försäljning i webshoppen än så länge. Kanske får den senare flytta iväg till Göteborg och ExAmino, kollektionen som kommer att finnas där har jag inte bestämt ännu.




Modell: Tischa short R (mimiS) finns i stlk 86/92, 98/104 och 110/116 (naturligtvis kan större storlekar sys upp).
Material: Alla tyger förutom det rosa/gul-randiga kommer från Jofotex. Den randiga rosa/gula är Eiser och köpt av Trikå-Eva. Mudden är som vanligt från Stoff & Stil
Att tänka på: En härlig modell som jag är mycket nöjd med. CoverPron ger så härliga dekorsömmar och kantbanden går snabbt att sy. Jag har följt Blomma åker vagns tips med att göra ett sprund i halsriningen för att sy på mudden. Sprindet syr jag sedan ihop med vanlig maskin och stickar ned sömnsmånen därefter.

16 mars 2009

Vårkollektion!

Jag har haft rejält dålig samvete över att jag inte håller vad jag lovat, men när förnuftet tar överhand så mår jag lite bättre iallafall. Det här med sömnaden är ju tänkt som hobby och jag sysslar ju med detta enbart för att jag tycker det är så himla roligt. Ändå kan jag inte låta bli att ställa krav på mig själv, och ibland kan jag tyvärr inte leva upp till dessa krav och då mår jag dåligt. Sluta med detta!!!


Här kommer iallafall lite bildbevis på att vårkollektionen snart är på gång upp. Ett löfte som jag lovar att hålla är att dessa kläder kommer att läggas upp på mimiS under veckan. Marknadskollektion inför Påskmarknaden i Wadköping är halvvägs och det känns som jag ligger bra till i schemat gällande detta. Jag hoppas på att arbetet skall rulla på bra så att jag förutom kläder och tillbehör skall hinna med att sy lite påskinspirerade småsaker också. Det återstår att se.




Den påpasslige märker att jag har laborerat lite med bilderna, och detta har jag gjort i Elements som jag införskaffat. Jösses vad roligt det är att sitta och leka med detta program, men vad tiden försvinner när man håller på med detta. Nästan som när man sitter vid symaskinen. Med lite mer övning så skall nog bilderna bli bra!

13 mars 2009

Livstecken

Det kanske dags att ge sig till känna så ni inte tror att jag helt har slutat att blogga. Så är inte fallet, men själva sömnaden är för tillfället betydligt roligare än att ta foto och blogga. I och för sig så har jag fått tillbaka min kära kamera och min bror har fått en egen i födelsedagspresent, men inspirationen till att gå ut och fota finns inte riktigt. Därför får ni hålla tillgoda med lite gamla bilder. Jag kan dock meddela att när inspirationen kommer tillbaka så finns det en hel del att blogga om, för hemma i systugan så ligger fullt med färdiga plagg som skall ingå i marknadskollektionen och Gabriel har dessutom hunnit med att få några plagg han också.

För ett tag sedan så röjde vi lite hemma och den sedan länge urvuxna babysittern skulle ställas upp på vinden. Nu tyckte då inte Gabriel att ha riktigt ännu hade växt ur den, utan den fungerade alldeles ypperligt som en skön fotölj som man så häftigt kunde gunga i. Att inte babysittern slog i golvet när Gabriel gungade för fullt är ju ett bevis på att han är en liten "skit". Jag har läst om små spädbarn som innan användningstidens slut måste ställa undan babysitter för att den slår i golvet. Inte för Gabriel som vägde 10 kg på sin 1,5 årskontroll.



Nu får ni alla ha en trevlig helg. Själv skall jag umgås med vänner och familj i början av helgen, vänner från mina hemtrakter kommer i eftermiddag och i morgon skall vi möta upp ytterligare vänner för att tillbringa dagen på Gustavsvik. Helgen avslutar jag med ett "hemparty" för mammagruppen där jag kommer att visa mina nya vårkläder från mimiS.

04 mars 2009

Lime eller oliv?

För ett tag sedan så klippte jag i flodistyget för första gången, det var under min gröna period, när jag sydde dessa byxor och denna tröja. Det blev en limefärgad body som användes och direkt fläckades ned av Gabriel. Jag är i vanliga fall snabb med kameran men denna gången hängde jag inte med att fånga den nye bodyn på bild innan den blev smutsig. Sedan dess har bodyn legat i tvätten, men igår kväll blev den tvättad och i morse åkte den på igen. Denna gången passade jag på att fånga den med kameran för jag antar att den kommer att ligga i tvättmuffen ikväll igen. Kan väl erkänna att den är en favorit.


Bodyn är som sagt sydd i det välkända limegröna flodhästtyget med svarta muddkanter. Som vanligt har jag sytt avig täcksöm över raglanskärningen och denna gången även på sidosömmen. Bodymönstret är en kortärmad variant av mitt vanliga bodymönster. För att göra bodyn lite mer "sommarlätt" så har jag även vidgat halsringingen något som ni kan se om ni jämför bilderna här nedan.



Jag är mycket nöjd med resultatet - halsringningen blev lite vidare men inte för stor och ärmen fick jag till så att den är lagom snäv utan att få "puff" pga att kantbandet kröp ihop. Jag fick ställa "diffen" på något lägre inställning än jag har vid hals- och benringning. Har tidigare sytt kortärmat och då tycker jag att t-shirtarna fått en för mycket känsla av puffärm på grund av att muddkanten dragit ihop tyget.
Modell: Eget bodymönster med utgångspunkt från Body long R - kortad ärm och vidgad halsringing i stlk 74/80.
Material: Limefärgade flodhästar från Jofotex och svart mudd från Stoff & Stil. Sytråden kommer som vanligt ifrån Bibbis.
Att tänka på: Var snabb med att ta kort för kläderna blir snabbt smutsiga då Gabriel skall äta själv. Det går inte med något annat. Sömnadsmässigt så är jag mycket nöjd med resultatet, och flodisarna är ju bara så härliga. Det blir flera varianter framöver i dessa tyger.

03 mars 2009

Inflyttningsfest

I ett tidigare inlägg så berättade jag ju att vi var nere hos min far och hjälpte honom komma iordning i sin nya lägenhet. En jättetrevlig och härligt stor lägenhet där han får rum med både en matsal och ett kontor. Att möblera allt är ju heller inga problem, då han har kvar alla möbler sedan han sålde huset där jag och min bror växte upp. När vi var nere hos honom så ordnade vi till lite inflyttningsfest och hade en del middagsgäster på kvällen. 10 personer var vi som åt en riktigt god trerätters middag. För ovanlighetens skull så var det inte jag som stod för matlagningen utan den lämnade jag i händerna på min bror som likt mig har matlagning som stort intresse. Gabriel han klädde sig fint i nya kläder, body i en härlig mönstrad singeljersey och jeans med turkosa detaljer. Båda dessa kläder kommer du att hitta varianter av i mimiS vårkollektion.








Muddjeansen är sydda är en tunn och mjuk svart denim som jag hittade på Jofotex. En turkos applikation och dekorsömmar gör jeansen lite "mer". Svarta muddar i både midja och benslut. Mönstret jag använt mig av är byxa Boot med utsvängda ben. När jag använt detta mönster tidigare har jag sytt byxorna i velour och då inte haft mudd eller resår nedtill. Detta var ett försök att få till lite mer pös i benen, och resultatet blev tillfredsställande. Byxorna blev så där lagom slimmade över rumpan men med lite pös nedtill. Jag kommer även att göra ett test med jeans i samma mönster som de gula pösbyxorna. Tror att det blir snäppet bättre.

Bodyn är mönstrad på kroppen, bruna ärmar med muddar och dekorsömmar i turkost. Det stormönstrade blommiga trikån har lite lycra i sig och är underbart mjuk och härlig. Till denna har jag använt mitt vanliga bodymönster, men på grund av tygets stretch (lycran) så blev nog modellen väl slimmad. Det är lite knepigt att ett och samma mönster kan upplevas så olika beroende på tygkvalité.

Den observante kan se ett par välanvända tofflor med blå bilar på som Gabriel har (från ManMade). Om de inte sitter på fötterna i vaket tillstånd så säger Gabriel till på sitt eget lilla vis- tofflor på!

Förutom de tio middagsgästerna så fanns det två fyrbenta gäster av en för mig favoritras. När (och inte om) vi skaffar oss en hund så blir det av en större ras, men jag har bestämt mig för att som "andrahund" får det bli en Kinesiska nakenhund om jag nu kan övertyga resten av familjen. Många har en bestämd åsikt om dessa hundar, så även jag, de är ju bara störtsköna!

02 mars 2009

Hoho, var är du?

Det gapar tomt här på bloggen. Den utlovade vårkollektionen från mimiS som skulle lanseras 1 mars saknas. Om det av någon händelse skulle vara någon som väntar på denna kan jag meddela att större delen av kollektionen kommer upp under veckan, den ligger på rumsbordet i väntan på att bli fotograferad med stor entusiasm. Jag har tyvärr ingen ordentlig ursäkt för fördröjningen, mer än att jag som vanligt är tidoptimist. Det har bedrivits ordentligt med sömnad i helgen, men till förmån för det vackra vädret så spenderades lördagen i familjens sällskap. Söndagen fick istället gå i flitens tecken nere i systugan, med två byxor, ett par pantalonger, en tunika, två bodies och två tröjor som resultatet. Det som återstår är en klänning och ett par jeans i modellväg, sedan skall ju kollektionen kompletteras med lite olika färg och tygvarianter. Förutom lanseringen på mimiS försäljningsblogg skall jag ha ett hemparty för en del mammor här på orten om 14 dagar. För att inte frånta dem valmöjligheterna så syr jag till detta tillfälle endast upp lite exempel på plagg, för att visa modeller, storlekar och tyg- och färgkombinationer. Deras intresse kommer sedan att ligga till grund för vad jag skall sy upp till vårens marknader, vilka närmar sig med stormsteg. Som jag tidigare sagt så skall jag delta i Örebro första söndagen i påskveckan och i slutet av maj blir det Malmköping.



Mest nöjd med gårdagens sömnad är jag med en ny modell på byxa - inga radikala förändringar och modellen syns lite här och var på olika bloggar, men för mig är modellen ny. Det allra bästa med byxan är att det på första försöket blev ett toppenresultat, kan det vara så att man börjar få känsla för mönsterkonstruktion. Byxan är en variant på muddbyxa med resår i midja och benslut. Jämfört med muddbyxan Softy så är denna byxa något snävare upptill och har lite mer pös i benslut. För att möjliggöra den ökade benvidden så har byxan en sidosöm till skillnad från muddbyxan. Som komplement och även i ett försök att få kollektionen lite mer "tösaktig" så sydde jag en matchande body till dessa byxor, resultatet blev ett underbart vårlikt set i mjuka och härliga tyger.




Några foton kunde jag dock inte låta bli att ta, när Gabriel fick fungera som provdocka, en fotomodell som inte riktigt var med på noterna.


De ljusgula byxorna i nya modellen Widde i härlig mjuk interlock från "Trikå-Eva" är ett bra alternativ till velourbyxorna som sommartid kan kännas lite för varma. En matchande body, även denna i härligt mjuk interlock från "Trikå-Eva", randig i ljusgul och rosa , med rosa mudd och avig täcksöm över raglansömmen. För att vara enkel att få över huvudet så har bodyn ett sprund i raglanskärningen som knäpps med tryckknapp. Bodyn är något modifierad jämfört med mitt vanliga mönster för att passa sommartid. Halsringningen är något mer vid och ärmen är kort. Modellen får naturligtvis namnet Body short R.


Jag tycker att detta set uppfyller det mesta - ljusa, härliga färger med vårkänsla i mjuk trikå och lekvänlig modell till en söt liten tös. När jag ser Gabriel mannekänga så sött önskar även jag mig en liten tös.


Modell: Byxa Widde och Body short R i storlek 74/80 (ingår i mimiS sortiment).
Material: Gul och rosa/gulrandig interlock från "Trikå-Eva", rosa muddväv från Calletex.
Att tänka på: Är storlekarna på byxorna för stor? De få köpeplagg som Gabriel har i sin garderob består av PoP's body i stlk 74 och Lindex body i stlk 74/80 och båda är något korta på ärmarna. Ett par byxor och sweatshirt från Lego i stlk 80 kan nog jämföras med ovanstående plagg i storlek. Vad anser ni? Skall storlekarna förminskas eller är de bra som de är? Bodyn känns något mindre i storlek, men å andra sidan tycker jag att byxor med mudd/resår nedtill har längre användningstid. Jag tycker att rätt storlekangivelse på byxorna borde vara 74-86, men för att vara likvärdigt tröjorna så anges dubbelstorlekar.