29 februari 2008

Status - operation kök

Här kommer en uppdaterad "att göra-lista" på vår renovering. Arbetet går sakta men säkert framåt. Vår plan var att kunna börja tapetsering nu i helgen, men den planen har spruckit. Senast nästa helg verkar det som det blir istället. Vi vill ha gjort allt klart (förutom golvet) när vi tapetserar, annars blir det kanske "surdegar" som aldrig blir gjorda. Så här är läget för tillfället och jag hoppas att listan skall bli ytterligare avbockad efter helgen, även om jag skall fördriva lördagen i Stockholm i lugn och ro utan Gabriel. Det kommer att kännas konstigt.

Färgad text är uppdatering

Måla två fönster och en altandörr - klart
Måla 40 kvm tak - klart
Måla 10 kvm pärlspont - klart
Måla 4 gabondörrar - två dörrar målade
Måla 5 dörrfoder - klart
Måla taklist - klart
Montera nya golvsocklar
Måla golvsockel
Måla trappräcke
- en grundmålning gjord
Måla 4 garderober
Sätta in valv mellan kök och finrum - öppning gjord
Sätta igen kattluckan i altandörren
Fixa passbit mellan skåp och spis
Montera ned en luftvärmepump
- påbörjat
Tapetsera 10 rullar tapeter
Lägga 35 kvm laminatgolv

28 februari 2008

Gabriel i badhuset

I tisdags var det näst sista gången för babysimmet och det var dags för det första riktiga dyket. Då jag själv inte var i bästa forma så satt jag på kanten och höll i kameran istället. Tyvärr fick jag inte dyket på bild men däremot en del andra bra bilder och så testar jag att lägga in en liten filmsnutt jag tog med vanlig digitalkamera.









I mammas fotspår

Även Gabriel älskar Stoff & Stil-katalogen.









25 februari 2008

Närbild på Byxa Frog

Här kommer en närbild (ingen vidare kvalité dock) som jag utlovat på broderiet jag gjorde på byxan i tidigare inlägg. Jag har sytt broderiet med trippel raksöm (=förstärkt raksöm) Då sys varje stygn tre gånger (maskinen syr fram-tillbaka-fram på varje stygn), detta gör att sömmen blir kraftigare och syns bättre. Jag ritade av mönstret från Ottobretidningen på ett papper och kalkylerade sedan över det på tyget (har inte tvättat byxorna efter så strecken kanske syns lite under sömmen) och sedan sydde jag. Då tyget är stumt så har jag inte använt någon förstärkning.

24 februari 2008

Hemlis - omgång 3

Nu är det dags för HEMLIShemlis omgång 3 som har badtema. Ett toppentema tycker jag som älskar att bada. Allra bäst är det förståss att bada på sommaren i en sjö eller i havet. Sedan jag blev sörmlänning så blir det mest i sjön nere vid stugan men att känna havsdoften på västkusten är nog allara bäst. Lite kallt skall det vara i vattnet så man verkligen känner vattnet på kroppen. Jag längtar till sommaren och hoppas på dundersommar så att vi kan lära lille Gabriel att bada nere vid sommarstugan där vi har egen strand.






För att göra det lite enklare att hitta mina hemlis-svar så flyttar upp dem. Några större förändringar/kompletteringar tror jag inte behövs.

Vilka färger gillar du?
Alla färger, men mest av allt starka klara färger.

Har du barn? Hur gammalt/gamla? Kön?
En liten Gabriel som föddes 5 september, samt 3 styvbarn 11, 16 och 19 år. Gabriel har storlek 68/74 för tillfället.

Pojk och flickfärger eller unisex?
Unisex. Rosa, rött och cerise blir det ibland till Gabriel också, men då lite mer pojkanpassat. Baggy byxor till Jossan (11-åringen) är ju också döläckert!

Retro eller inte?
Gillar det mesta.

Vilka tyger syr du helst i?
Helst stretchiga kvalitéer till barn.

Är det några tyger du absolut inte gillar?
Inte vad jag kan komma på, möjligtvis.

Syr du helst till barn eller vuxna?
Har sytt en hel del tidigare till vuxna (mig själv), men den senaste tiden har det av förståeliga skäl endast blivit babykläder till Gabriel och klänning till 11-åring för att ha på ett bröllop.

Syr du helst kläder/inredning/lapptäcke/övrigt?
Jag syr det mesta, har dock inte testat lappteknik, även om jag på glada 80-talet köpte en del material till det som fortfarande ligger kvar i skåpet (dock inga tyger jag idag skulle vilja använda till lappteknik).

Syr du helst utifrån ett färdigt mönster, beskrivning eller egenkonstruerat?
Jag utgår oftast från färdigt mönster (det är lättast så) som jag sedan modifierar.

Köper du Ottobre, eller någon annan mönster/pysseltidning?
Har börjat prenumenera på Ottobre, efter inspiration från sytråden. I min tidigare ”sykarriär” (80- och 90-tal), när jag sydde till mig själv så köpte jag en hel del burdatidningar.

Hur länge har du sytt? Anser du dig vara nybörjare, avancerad eller mittemellan?
Jag har nog sytt sedan jag var 7-8 år och i början var det barbiekläder som gällde, i tonåren övergick det till kläder till mig själv, ett tiotal år har det varit uppehåll så när som på gardiner, kuddöverdrag, festklänningar vid de få bröllop jag varit på och fållning av för långa byxor, men sedan jag blev gravid har det blivit babykläder i mängd. Jag anser mig ligga någonstans mellan medel och avancerad ”sömmerska”.

Favoritgodis?
Lösgodis, men under graviditeten har jag fått noja på frukt och grönsaker i form av persikor, vindruvor, salladsblad, gurka och tomat.

Musiksmak?
Hmmm. Jag har inte så avancerad musiksmak utan tycker om det mesta i form av populärmusik. Lyssnar en del på RixFM. Norska sångerskan Sissel är dock en stor favorit.

Har du någon form för allergi? Livsmedel/djur/material?
Nej!

Annan hobby?
Alldeles för många hobbies bla inredning, trådgårdsarbete och djur (rider, tränar agility med svärmor och svärfars hund och älskar mina 2 katter).

Samlar du på något?
På allt skräp som ligger i garderoberna enligt min sambo. Men inget seriöst samlande, möjligtvis exotiska växter i trädgården.

Kaffe eller te?
Kaffe men en och annan tekopp blir det också.

Retro eller modernt? (samma sak just nu, kanske)
Jag är en människa som inte tycker om att bestämma mig, så jag älskar det mesta. Det får dock inte bli för mycket åt något håll. Gabriel har dock inte fått så mycket retro, mest på grund av att det är svårt att hitta sådana tyger.

Vintage/Romantiskt?
Samma svar som föregående fråga.

Nytt eller doredo?
Samma svar igen! Tycker om att ta till vara på det man har, men det får inte se för doredo ut.

Plast eller naturmaterial?
Jag är nog mycket ”lagom”. Jag är inte extremt åt naturmaterial utan kan tänka mig lite plast ibland också.

Pastell eller färgglatt?
Hmmm, ni får inte ut så mycket information av mig med mina svar. Färgglatt är väl det som gäller, men ljusblått och rosa går ju också hem ibland. Ljus lila och mintgrön i undantagsfall. Sydde dock Josefins (11-åringen) festklänning i ljuslila och den blev underbar.

Syr du bara med vanlig maskin eller har du även overlockmaskin?
Både min vanliga maskin och min overlock har jag ärvt efter mamma. Men det jag mest har ärvt efter henne är mitt intresse för att sy. När jag själv gick på lekis och mellanstadiet så hatade jag dessa hemmasydda kläder (hoppas inte Gabriel kommer tycka detsamma). Målet med mitt projekt mimiS (försäljning av kläder mm) är att tjäna ihop till lite nya maskiner. En Janome CoverPro och brodermaskin E350 står högst upp på listan.

Byxa - Frog

Även om det mesta av helgen har gått åt till att måla, så har jag även hunnit med att sy ett par byxor åt Gabriel - det är svårt att hålla sig ifrån symaskinen. Byxorna är sydda med utgångspunkt från mitt mönster på muddbyxor, men modifierat så att jag fick söm på utsidan av benet, samt två dekorsömmer - en bak på rumpan och en fram på benen. Dekorsömmar samt "broderi" är gjorda med turkos tråd. Stickningar på ben och rumpa är gjorda med tvillingnål medan sömmen mitt fram och bak samt vid midjemudden är gjord med enkel raksöm. Grodan kommer från Ottobre och är sydd med trippel raksöm, även i rumpan har jag använt trippelsömmen och skrivit FROG.





Byxorna är tänkt att matcha en stickad tröja i limefärgad alpacka som jag kommer att blogga om senare. För en gång skull så kom jag ihåg namnlappen medan jag sydde och den blev då fastsydd vid mudden, vilket inte blev bra alls. Den står ut för mycket även om jag har sytt ned den med en stickning. Trist!

Jag är jättenöjd med byxorna och jag har lite mer vit manchester som jag tror skall bli en liknande klänning med broderi på som hamnar hos mimiS. Kanske skall jag testa att brodera en elefant då.

Mönster: Ottobre nr4/2007, trikåbyxa nr 2, men med ben och midjemudd som har höjd ca 17 cm vardera, samt söm sidan, bak på rumpan och på benen.

Material: Vit manchester från Stoff & Stil och lime/turkos/vit mudd från Hilco.

Att tänka på: Sömmen bak på rumpan skall vara lite högre upp. Namnlappen blir inte bra vid midjemudden.

Operation kök - status 1



Min kropp går på högvarv och är det inte i systugan jag sitter så är det målning som gäller. Det går framåt med vår renovering som jag skrivit om tidigare, men än är det långt kvar till "mål". Tänk vad mycket ett nytt golv drar med sig.


Det här skall vi göra/har gjort

  • Måla två fönster och en altandörr - klart
  • Måla 40 kvm tak - en grundmålning och en strykning gjord
  • Måla 10 kvm pärlspont - en grundmålning och en strykning gjord
  • Måla 4 gabondörrar - två dörrar målade
  • Måla 5 dörrfoder - klart
  • Måla taklist - en grundmålning och en strykning gjord
  • Montera nya golvsocklar
  • Måla golvsockel
  • Måla trappräcke - en grundmålning gjord
  • Måla 4 garderober
  • Sätta in valv mellan kök och finrum - öppning gjord
  • Sätta igen kattluckan i altandörren
  • Fixa passbit mellan skåp och spis
  • Montera ned en luftvärmepump
  • Tapetsera 10 rullar tapeter
  • Lägga 35 kvm laminatgolv


21 februari 2008

Lugnt och skönt?


Ja, man kanske är dum i huvudet när man tränar Gabriel i att krypa, för man får väl inte någon lugn stund när han börjar med detta. Men det är ju roligt med framsteg så vi tränar krypning på badrumsgolvet (är enklast där pga att det är halkigt). Det börjar att gå framåt och det saknas nog inte många dagar förrän han kryper helt själv. I hundträning så jobbar man mycket med belöning och så görs även vid Gabriels träning ;-) . Belöningen är att nå sin älskade badsköldpadda.










Overall i velour

Jag vill sy ett par hängslebyxor med knäppning på axeln, men jag har inget bra mönster. Jag har beställt Gynthers bok från biblioteket, men i väntan på denna så blev det en overall/jumpsuit från Ottobre istället.



Dessa är sydda i gul velour jag fick från Gecko i hemlispaketet och kantat med gammalrosa mudd (mudd som fanns hemma och som matchade den befintliga vinröda dragkedjan) i ärm och halsöppning. När jag mätte på ett av Gabriels hängslebyxor så tyckte jag benen blev lite korta så jag klippte till dem 2 cm längre vilket var perfekt. Byxorna är förövrigt sydda enligt storlek 62, vilket passar 65 cm långe Gabriel perfekt.





Mönster: Ottobre nr1/2005, overall i velour nr 2, stlk 62, men med 2 cm förlängda ben.

Material: Gul velour från Gecko i hemlisbytet (som jag antar är köpt på Calletex). Dragkedja och mudd från "tyggarderoben".

Att tänka på: Tyckte att overallen blev bra, men det är lite pill att sy i dragkedjan. Man har andan i halsen varje gång och hoppas på att man har tur. Det kommer bli fler overaller, men då skall jag försöka mig på tryckknappar som knäppning istället för dragkedja (=lite utveckling av mönster).

Klänning - Maya

Det har florerat flera varianter på blusen Maya - och här kommer min variant. Det är rätt lustigt för jag hade redan klippt till mönstret men inte hunnit sy när Filurkläder visade upp sin skapelse (vilken för övrigt är helt underbar). Jag var ute efter en klänningsmodell som jag sett i Stoff & Stil-katalogen och då blev en förlängd variant av Maya perfekt.







Klänningen är sydd i ett ljusgrönt prickigt bomullstyg och kantad med ett alldeles för dyrt kantband (=18 kr/m), men som är underbart. Istället för knapprad ända ned som på Mayablusen har jag valt att göra ett sprund mitt fram som knäpps med en tryckknapp.




Mönster: Ottobre nr1/2008, Maya-blus nr 4, men förlängd till klänning och spund mitt fram istället för knäpprad.

Material: Grön bomullstyg med vita prickar från "tyggarderoben (=gammalt tyg som jag inte vet var jag köpt), kantband från Tygshoppen.

Att tänka på: Det är pilligt och svårt att få rynkningen snygg. Nästa gång skall jag testa stretchkantband istället.

Fler näsduksfodral

Till denna väska var jag ju tvungen att ha matchande näsduksfodral. Det var lika bra att klippa till två stycken när man höll på, de är ju så enkla att få till.


Jag sydde på två olika lappar på dessa, en gul och en röd. När jag sydde på den röda namnlappen så klickade det till och det blev "kärlek vid första ögonblicket" - vilken härlig färgkombo. Nu skall det bli ytterligare en vagnpåse med rött foder.


Mönster: enligt Geckos instruktioner på Florins näsduksfodral.

Material: Mönstrat tyg från Åhlens, grönt foder (lakansväv) från Ikea.

Att tänka på: De går som på räls att sy. Bra när man behöver "koppla av" i sitt "sy-ande"


19 februari 2008

Gula hilcomuddisar

Igår kom äntligen mina efterlängtade Hilcotyger från NeaNobell. De har tagit en omväng hem till mig, men den som väntar på något gott... I förmiddags var jag och Gabriel till babysången och jag tyckte det vore bra med ett par gula muddisar i reklamsyfte, så jag knåpade ihop ett par vanliga muddisar innan vi gav oss av klockan 09.15. Det är tur att Gabriel vaknar tidigt!

Jag har använt mitt vanliga muddis-mönster till dessa gula som har matchande gula muddar. En röd namnlapp på midjemudden får pryda dessa vårbyxor. Byxorna passar utmärkt till denna body som jag tidigare gjort av tyg från E-slöjd.







Det är verkligen en färg man blir glad av. Så tyckte även en mamma på babysången och beställde ett par liknande till sin tös på 8 månader. Dessa skall bli med lägre midjemudd och bootcut-ben utan mudd vid benslut - med andra ord, lite mer "tjejiga".


Mönster: Ottobre nr4/2007, trikåbyxa nr 2, men med ben och midjemudd som har höjd ca 17 cm vardera.

Material: Gul velour och gula muddar från Hilco.

Att tänka på: Jag skall nog göra muddarna lite mindre. Till Gabriel som har storlek 62/68 (62 cl enlig Ottobremönstret) så gör jag midjemudden 41 cm och benmuddarna 18 cm. Detta skall jag nog minska 1-2 cm, åtminstone om byxorna skall vara till Gabriel och riktig muddväv används.

Broderade jeansmuddisar

Ytterligare muddisar till kollektion mimiS har jag fått till, tre stycken, en i var storlek 62/68, 74/80 och 86/92. Byxorna är sydda i broderat jeanstyg från Stoff & Stil, även detta tyg är ett reafynd. Mudden är från E-slöjd och köpt på syfestivalen i höstas. En härlig lime, som jag önskar jag köpt mer av. Den är förövrigt exakt samma som Hilcos limegröna velour. Jag håller tummarna på att E-slöjd skall ha mer av denna mudd även denna gång på syfestivalen. Jag hade kunnat använda en rosa mudd också, men då tycker jag byxorna blir för mycket tjejiga. Det broderade jeanstyget är tjejigt i sig, men med limefärgade muddar så fungerar det även till pojkar enligt min mening. Namnlappen placerade jag på midjemudden med hjälp av hifix och sedan två sömmar.



Färgåtergivelsen är inte den bästa för byxorna har mer mörkblå jeansfärg.




Mönster: Som vanligt - Ottobre nr4/2007, trikåbyxa nr 2, men med ben och midjemudd som har höjd ca 17 cm vardera.

Material: Broderat jeanstyg från Stoff & Stil, mudd från E-slöjd.

Att tänka på: Kanske skall midje- och benmudden vara något mindre.

Vagnpåse

Jag har en längre tid velat sy mig en väska men har liksom aldrig kommit mig för, men i förra veckan klippte jag till en i grönt kraftigt tyg inhandlat på Åhlens sommarrea i fjol. Tyget var egentligen tänkt som gardiner till Jossan, men då åsikten om grönt var negativt så blev de aldrig sydda. Igår fick jag lite tid över och sydde väskan som mer liknas vi en påse, med inspiration från vurm. Den är fodrad i grönt lakansväv från Ikea och på insidan finns en ficka för mobilen samt en liten större ficka med resår i överkant som kan passa exempelvis plånbok. I överkant på påsen har jag sytt en kanal som jag trätt ett resår i och längst upp finns även en slejf över öppningen så att man kan försluta väskan lite. Denna slejf fungerar även som hållare för att väskan skall hänga på plats på vagnen. Axelremmen, som är kantad med vitt kantband, är fastsatta i sidan på väskan. Jag har även kantat väskans öppning med vitt kantband.



Nu saknas bara ett näsduksfodral och en blöjförvaring i matchand tyg. Påsen gick snabbt att sy så det får nog bli några fler varianter. Har även fått en beställning på en liknande.

Mönster: Eget - väskan är ca 35 cm bred och 40 cm hög.

Material: Mönstrat tyg från Åhlens, grönt foder (lakansväv) från Ikea och vitt kantband.

Att tänka på: Knäppnings-slejfen skall få ytterligar en tryckknapp så man kan "låsa fast" remmen över barnvagnshandtaget utan att man behöver stänga väskan. En ficka för vattenflaska på utsidan vore bra. Försöka få till ett bra sätt att få in resåret/sy ihop hålet i övre kanalen. Kantband på remmen är snyggt men kanske lite överkurs.

17 februari 2008

Namnlappar

Här kommer en bild på rät- och avigsidan på vävda namnlappar enligt önskemål.


Hörslen och läppstift

Igår var vi till Norrköping för att handla färg till vår renovering. Vi hann även med lite klädshopping och att spana in lite olika modeller på sittvagnar. Vi är på gång att köpa en sittvagn med liggläge, för jag har tröttnat på den tunga Emmaljungavagnen. Visst den är bra, men inte när man skall i och ur bilen. Vi fastnade för en Teutonia Timmy som är en sittvagn med fullt liggläge. Enda nackdelen är att den inte är vändbar så Gabriel får sitta vänd framåt, men med nedfälld suflett så kändes det som man hade full koll på honon när han ligger iallafall. Det får bli till att spana efter en begagnad på blocket. Tyvärr var jag lite sen i starten på en vagn i Alingsås - en limegrön, årsmodell -07:a för 1000:-. Åh, vad jag ångrar mig att jag skulle ha så mycket betänketid så att den hann att bli såld. Jag får leta vidare, för det är ju ingen panik.


I Norrköping så köpte vi även ett par hörselkåpor till Gabriel, så nu är det fritt fram att gå på volleyboll (det är rejält hög ljudnivå där) samt för Johan att plocka fram tigersågen och öppna upp portalen in till storarummet. Här ser ni Gabriel i sina hörslen som sysslingen Amandus kallar dem.




Man kan tro att Gabriel har fått leka med mammas läppstift, men det är bara lite yougurt blandat med hallon och blåbär.


15 februari 2008

Klänningar producerade och sålda

Gårdagen var bra för affärerna. Var på föreläsning i föräldragruppen och skulle leverera några beställningar, två haklappar och en badrock. Jag hade med mig lite annat också och det var ju bra för jag fick sålt ytterligare två klänningar. Trevligt att sälja och att mina saker faktiskt uppskattas såpass så att folk vill köpa mina grejor.

Till klänningarna så tog jag mod till mig och använda min prymtång som jag haft liggande länge. Jag har liksom inte kommit mig för att använda den utan jag har använt det invanda sättet att banka i tryckknappar. På symässan i november köpte jag fel knappar och fick med mig knappar med kappa i pärlemor hem. Dessa tyckte jag skulle passa bra till klänningarna och därför blev det av att använda "Prymen". Wow! - vad smidigt det var. Många har tidigare lovordat tången och jag måste instämma. Nu blir det nog prym som används hädanefter, även om de kostar lite mer.



Sedan vill jag visa mina snygga namnlappar "in action" Är helnöjd med dem även om jag vid nästa beställning har några funderingar om ändringar. Stjärnan blev väldigt liten i detta typsnitt och man behöver kanske inte ha så många mellanslag mellan stjärna och text för detta gör texten liten. Någon ytterligare färg kanske det blir också, man kan ju inte ha tillräcligt många ;-) .





-Hejda dig nu! Inte kan du tänka på nästa beställning direkt efter att dessa lappar har kommit. (Lite personlighetsklyvda tankar ;-) )

12 februari 2008

Ett litet vitt kuvert

Tänk att ett litet enkelt kuvert i brevlådan kan göra en så glad. Nöjd över innehållet är jag också.



Nu är det dags att sy på lite lappar på det jag producerat till mimiS, fota och invänta beställningar.

SPRATTELGUBBE

Min egen lille goe sprattelgubbe.








Operation kök är påbörjat!


Nu när alla kalas har varit så är det iallafall dags att ta tag i detta projekt som skall vara klart till påsk, för då är det dags för nästa - operation framsida med plattläggning och anläggning av trädgård som revs upp i samband med dräneringen.

Egentligen är det fel att säga operation kök, för då tänker man på att man skall byta ut skåp mm och det skall vi ju inte. Det handlar ju om att byta golv, tapetsera, måla tak och snickerier samt att ta upp ett valv mellan kök och sal´n (helst vill jag riva hela väggen däremellan men Johan är svårövertalad). Dessutom så berörs inte bara köket utan det drar med sig arbete i både "lilla rummet" och korridoren bort till sovrummen.




Det här stöket får vi iallafall leva i den närmsta tiden, men snyggt blir det nog när det blir klart. Vi har bestämt oss för graftigrått laminatgolv (som ser ut som klinker), en vit Eco-tapet med silverfärgade streck och sedan skall alla snickerier och tak målas vitt. Väggpanelen i köket blir ljust grå nyans som är samma som vi har på våra köksluckor.