30 september 2007

Hemlisfrågorna!

Något helt nytt för mig - att delta i en swap, HEMLIShemlis. Det skall bli spännande! Initiativtagare är Doris Daisy.




Här kommer mina svar på frågorna som ställs.

Vilka färger gillar du?
Alla färger, men mest av allt starka klara färger.


Har du barn? Hur gammalt/gamla? Kön?
En liten Gabriel som föddes 5 september, samt 3 styvbarn 11, 16 och 19 år.


Pojk och flickfärger eller unisex?
Unisex. Rosa, rött och cerise blir det ibland till Gabriel också, men då lite mer pojkanpassat. Baggy byxor till Jossan (11-åringen) är ju också döläckert!


Retro eller inte?
Gillar det mesta.


Vilka tyger syr du helst i?
Helst stretchiga kvalitéer till barn. Gabriel är dock varm så jag har insett att velour inte är det bästa även om det är så snyggt!


Är det några tyger du absolut inte gillar?
Inte vad jag kan komma på.


Syr du helst till barn eller vuxna?
Har sytt en hel del tidigare till vuxna (mig själv), men den senaste tiden har det av förståeliga skäl endast blivit babykläder till Gabriel och klänning till 11-åring för att ha på ett bröllop.


Syr du helst kläder/inredning/lapptäcke/övrigt?
Det mesta, har dock inte testat lappteknik, även om jag på glada 80-talet köpte en del material till det som fortfarande ligger kvar i skåpet (dock inga tyger jag idag skulle vilja använda till lappteknik).


Syr du helst utifrån ett färdigt mönster, beskrivning eller egenkonstruerat?
Jag utgår oftast från färdigt mönster (det är lättast så) som jag sedan modifierar.


Köper du Ottobre, eller någon annan mönster/pysseltidning?
Har börjat prenumenera på Ottobre, efter inspiration från sytråden. I min tidigare ”sykarriär” (80- och 90-tal), när jag sydde till mig själv så köpte jag en hel del burdatidningar.


Hur länge har du sytt? Anser du dig vara nybörjare, avancerad eller mittemellan?
Jag har nog sytt sedan jag var 7-8 år och i början var det barbiekläder som gällde, i tonåren övergick det till kläder till mig själv, ett tiotal år har det varit uppehåll så när som på gardiner, kuddöverdrag, festklänningar vid de få bröllop jag varit på och fållning av för långa byxor, men sedan jag blev gravid har det blivit babykläder i mängd. Jag anser mig ligga någonstans mellan medel och avancerad ”sömmerska”.


Favoritgodis?
Lösgodis, men under graviditeten har jag fått noja på frukt och grönsaker i form av persikor, vindruvor, salladsblad, gurka och tomat.


Musiksmak?
Hmmm. Jag har inte så avancerad musiksmak utan tycker om det mesta i form av populärmusik. Lyssnar en del på RixFM. Norska sångerskan Sissel är dock en stor favorit.


Har du någon form för allergi? Livsmedel/djur/material?
Nej!


Annan hobby?
Alldeles för många hobbies bla inredning, trådgårdsarbete och djur (rider, tränar agility med svärmor och svärfars hund och älskar mina 2 katter).


Samlar du på något?
På allt skräp som ligger i garderoberna enligt min sambo. Men inget seriöst samlande, möjligtvis exotiska växter i trädgården.


Kaffe eller te?
Kaffe men en och annan tekopp blir det också.


Retro eller modernt? (samma sak just nu, kanske)
Jag är en människa som inte tycker om att bestämma mig, så jag älskar det mesta. Det får dock inte bli för mycket åt något håll.


Vintage/Romantiskt?
Samma svar som föregående fråga.


Nytt eller doredo?
Samma svar igen! Tycker dock om att ta till vara på det man har, men det får inte se för doredo ut.


Plast eller naturmaterial?
Jag är nog mycket ”lagom”. Jag är inte extremt åt naturmaterial utan kan tänka mig lite plast ibland också.


Pastell eller färgglatt?
Hmmm, ni får inte ut så mycket information av mig med mina svar. Färgglatt är väl det som gäller, men ljusblått och rosa går ju också hem ibland. Ljus lila och mintgrön i undantagsfall. Sydde dock Josefins (11-åringen) festklänning i ljuslila och den blev underbar.


Syr du bara med vanlig maskin eller har du även overlockmaskin?
Både min vanliga maskin och min overlock har jag ärvt efter mamma. Men det jag mest har ärvt efter henne är mitt intresse för att sy. När jag själv gick på lekis och mellanstadiet så hatade jag dessa hemmasydda kläder (hoppas inte Gabriel kommer tycka detsamma).

21 september 2007

Bruna "muddisar"

Innan Gabriel föddes köpte jag en body på Lindex till honom. Den är ljusblå med bruna tennisskor på. Jag saknade matchande byxor så när Gabriel sov på onsdagmorgonen passade jag på att klippa till ett par muddisar i E-slöjds bruna trikå. Namnlappen satte jag på byxbensmudden denna gången. Byxorna är sydda i storlek 56 och blev något "baggy" på Gabriel för tillfället, men då kan han ju använda dem lite längre.




Bajspåsar

Ett bra tips på alla dessa illakuktande blöjpor som blir är att istället för att köpa en dyr Sangenic blöjhink så kan man använda bajspåsar för hundar istället. Vi förpackar var begagnad blöja i en bajspåse som vi köper på hundklubben för 20 kr per 100 st. Innan man knyter påsen försöker man pressa ut så mycket luft som möjligt, så det sparar plats i soptunnan.


Dyrt exempel












Billigt exempel

En navelstump mindre.



Precis två veckor gammal förlorade Gabriel sin navelstump.




Morfar på besök!

I helgen var morfar och Ingalill på besök för att få träffa lille Gabriel som nyfödd. Med sig hade de smörgåstårta och champagne som vi firade födslen med. Inte dumt alls.









En stolt morfar med Gabriel i famnen.









På lördagkvällen kom även farmor och farfar och vi åt lite god mat på kvällen. Det var en lättlagad men god meny.


Förrätt
Kräftsoppa
Huvudrätt
Chevregratinerad fläskfilé med rödvinsås och löyftpotatis

13 september 2007

Min första onsdag

Klockan 9.00 skulle Gabriel vara på läkarbesök på BB Hemvård i Katrineholm. Eftersom vi åkte hem från BB så tidigt så hann vi inte med detta besök innan. Det var med andra ord ingen sovmorgon för oss utan vi gick upp tidigt för man har inte riktigt fått kläm på hur lång tid allt tar.



Men vi han iallafall med ett skönt bad innan vi åkte. Gabriel älskar att bada.











Vid första badet så sa Johan att han tyckte vi skull köpa ett badlakan med huva till Gabriel. Det behövdes inte för jag hade ju naturligtvis sytt ett redan.








Väl hos doktorn såg allt jättebra ut. Gabriel hade redan, efter en vecka nått upp till sin födslovikt, 3665 g, inte så konstigt kanske efter som han "snuttar"för det mesta. Läkar´n var jättetrevlig, och tyckte vi hade ett "fint exemplar". Men det var tur att han var läkare för hade någon annan böjt och tryckt så på Gabriel så hade jag protesterat - de är ju så vana till skillnad för en annan som knappt vågar böja en arm när man skall ta på en tröja.


Johan och Gabriel i väntrummet.













Ett fint exemplar, redo att tas med hem sa läkar´n.










Efter lite småshopping i Katrineholm så bar det iväg hemmåt igen och eftermiddagen bedrevs med ett evigt "snuttande" och totalvägran för att sova. Johan var till tandläkarn och jag försökte gå med Gabriel på axeln för att han skulle var lugn.




Mitt upp i allt vaggande och snuttande så kom Atlas in och var så stolt över sitt byte, som han dessutom placerade mitt under våra sängar. En gråtande Gabriel på sängen och mamma inunder för att försöka sopa ihop alla fjädrar var ingen trevlig syn.





Natten var dock lugn och jag fick tom väcka Gabriel så att han fick äta lite. Det känns lite jobbigt det här med att han har svårt för att sova. Jag tom prövade att ta en promenad men inte ens det fick honom att sova. När jag ammar honom så somnar han in men vaknar 2-3 minuter efter jag slutat amma. Vi lär väl oss hur vi skall hantera det hela. Det är ju bara de två senaste dagarna han har varit så här.

En vecka gammal



En vecka har redan gått sedan Gabriel tittade ut, med dunder och brak. Vad mycket som har hänt på dessa sju dagar och ändå känns det som det var igår jag kördes in i operationsrummet. Allt har fungerat väldigt bra, jag är pigg efter snittet, Gabriel mår alldeles prima och har redan nu kommit upp i sin födslovikt och amningen har sedan första kvällen fungerat bra.

Dagen efter förlossningen så kom Gabriels syskon och hälsade på oss på BB. Alla tre var alldeles till sig över att ha fått en lillebror och det var nästan slagsmål över vem som skulle hålla honom. På kvällen följde Johan med dem hem för att Josefine inte skulle behöva bo hos farmor och farfar något mer. Det kändes ensamt att när det bara blev jag och Gabriel kvar på BB. Gabriel skötte sig dock exemplariskt.







På fredagen kändes det inte mindre ensamt och eftersom jag mådde så bra och allt fungerade med ”lilllen” så fick vi åka hem – underbart! Sedan dess har det varit fullt upp. Födelsekalas för Mattias i lördags, barnmorskan på BB Hemvård i Katrineholm på måndagen, stugrensning i tisdags och läkarbesök på BB Hemvård igår.




Idag torsdag så har Johan börjat jobba och vi får se hur det går för mig och Gabriel en hel dag ensamma.

08 september 2007

Här är han!

Jag hade tänkt att ha tid och ork att skriva lite mer här idag, men det kommer lite senare. Här är han iallfall, den lille Krabaten. Det får han heta ett tag till, då vi ännu inte har bestämt vad han skall heta. Vi väljer mellan två alternativ nu.





Han tittade ut på Eskilstuna lasarett den 5 september klockan 20.21, 3665 g tung och 51 cm lång. Efter att ha prövat två omgångar med igångsättning så beslutades det fram på kvällen att det blev akut kejsarsnitt på grund av att hans hjärtljud gick ned när jag hade täta sammandragningar. Detta berodde till stor del på att jag hade gått 14 dagar över tiden och det på grund av detta var lite fostervatten och att moderkakan hade börjat att ge upp. Akut kejsarsnitt låter dramatiskt och det var förvisso febril aktivitet i mitt förlossningsrum efter beslutet togs (sa Johan för själv var jag inte så värts medveten), men när droppet för igångsättning kopplades ut så minskade mina värkar och Krabatens hjärtljud steg igen.

05 september 2007

Idag är det dags!

Jag hoppas att jag inte har fel när jag skriver att "idag är det dags". Väskorna är iallafall packade och står klara vid dörren och vi skall snart åka. En 7 mils resa till Eskilstuna förlossning för igångsättning förhoppningsvis. När jag var hos barnmorskan i torsdags så frågade jagjust om man kunde förvänta sig igångsättning redan idag, och hon sa att "bara det inte är för många spontanförlossningar så att det är fullt så blir det igångsättning". Vi är riktigt nervösa nu, och det är nog på ett vis värre när det är planerat. Sätter det igång av sig själv så hinner man nog inte med att fundera så mycket. I vilket fall som helst så hoppas jag på att min kropp är så pass förberedd redan så att det krävs så lite hormonbehandling som möjligt. Jag har läst om någon som faktiska redan var så pass "öppen" så det bara var att sticka hål på hinnan - det vore ju det optimala förfarandet. De säger ju annars att en igångsatt förlossning gör mer ont och är mer krävande mycket på grund av att värkarna blir starkare och kommer mer i intensivt så man inte hinner att "vila" mellan varven. Det skall nog gå bra iallafall.








Det ser ut som man skall vara borta i minst en månad, men jag vill vara förberedd och göra vad jag kan för att det skall bli så bra som möjligt.

04 september 2007

Övning ger färdighet

Mycket har blivit sytt till Krabaten, men de flesta plagg har legat som UFO´n (UnFinished Objects) fram till nu. Detta har berott på att jag saknat tillräckligt med tryckknappar. Efter min leverans från Stoff & Stil så har jag påbörjat att sätta i tryckknappar och nu på morgonen var arbetet klart. Skönt!



Det stämmer att övning ger färdighet för nu efter att satt dit ca 50 tryckknappar så fungerar det riktigt bra. Än så länge använder jag hammare, men jag skall väl börja om från början lite grann med "färdigheten". Jag har nämligen pratat med min lokala tygaffär om en Prym-tång och de har en liggande som jag skall få köpa för 98 kr. De har haft den på lager ett bra tag och deras inköpspris var inte så högt, därav "fyndet". Det är bara att ta sig i kragen och titta in i affären, vilket nog får göras efter förlossningen. Det kanske kan bli en lagom promenad ned till samhället när man väl har kommit iordning efter hemkomst.

03 september 2007

Gravidmagen

I början var jag lite dålig på att ta kort på hur magen växte, men man får iallafall en bild av att den växer och växer under graviditeten. Enligt tillväxtkurvan hos barnmorskan så har jag legat strax över "normal" hela tiden förutom under v 28-32 då jag nästan nådde upp till den övre kurvan.



Nu känns magen endast stor och otymplig men det är väl inte så konstigt med tanke på att jag börjar närma mig 14 dagar över tiden. Jag hoppas nu att Krabaten fortfarande är en söt liten bebis och ingen jätte-Krabat som inte känns nyfödd när den tittar ut.

Stickning sköter svärmor

Visst kan jag sticka och virka också, inte bara sy. Men svärmor hon sköter det arbetet så bra, så jag kan ägna mig åt att sy som är betydligt roligare enligt mig. Krabaten har hittills fått ett ljusgult set med tröja, byxa, hjälm och sockar samt en lite tjockare vintervit "olle" som är i lite större storlek och säkert blir bra fram i höst.


Ljusgul stickad dress bestående av byxor, knäpptröja, hjälm och sockar. Knäpptröjan har ett rutigt mönster av räta och aviga maskor.







Vintervit olle stickad på tjocka stickor så den är töjbar och bra, med andra ord så kan Krabaten ha den en längre tid. Snabb och enkel att sticka enligt svärmor.






Som jag sa så kan jag sticka också och påbörjade en tröja redan i mars, men jag har fortfarande ärmarna kvar. Det är nog dags att slutföra detta projekt, då tröjan är av mindre storlek. Vore ju inte så roligt och den inte blir klar innan Krabaten har blivit förstor.

Förlossning

Än har det inte hänt något och jag går idag in på BF+11. Att gå över tiden är kämpigt både fysisikt och psykiskt. Jag har ju haft en relativt lindrig graviditet, men det får jag tydligen ta igen nu. Den psykiska "terrorn" satte riktigt klorna i mig i torsdags när jag hade gått över en vecka, och nu är siktet inställt på onsdag (5/9) istället . Då har vi nämligen fått en tid på förlossning inne i Eskilstuna och jag hoppas innerligt att vi inte blir hemskickade utan att vi blir kvar där då. Enligt barnmorskan så sätter de igång mig då, om det inte är fullt med spontanförlossningar den dagen. Det vore ju dessutom inte så dumt om Krabaten kunde titta ut redan på onsdag, så att äldste styvsonen kan få ha sin födelsedag i fred. Mattias fyller nämligen 19 år på torsdag.

Vi var fyra stycken i vår föräldragrupp och 2 par skulle föda före oss och tre par skulle föda efter, men nu är det bara vi och ett annat par kvar. Suck! Igår fick vi dock se en söt lite tjej, Lilly, som var två veckor gammal, då ett av paren i föräldragruppen var ute och gick. Man kan inte riktigt inse att man själv kommer att ha en egen liten Krabat i famnen nästa helg. Det känns som chansen för en pojk är rätt så stor, då det har blivit hela fyra flickor i föräldragruppen redan. Det återstår att se!

01 september 2007

Grönt set från en H2O-tröja



På Factory Outlet så har de börjat med ett fyndtält, där man kan shoppa en del plagg till helt otroliga priser. Jag har köpt en del till mig själv, men när man är i "sygalen" så ser man ju möjligheter i det mesta. Så jag kunde inte motstå att köpa en del tröjor som jag kunde använda till att sy lite baby-plagg i. Det blev bla en grön sweathirt (50 kr), ett vitt och ett svart linne i stretchfrotté (50 kr/st) av märket H20, men även en lilarandig t-shirt och en lila polotröja (25 kr/st). Jag hade lovat mig själv att inte sy något mer innan förlossningen för att kunna färganpassa lite av kläderna, men när BF hade passerat så var jag ju tvungen att skingra tankarna och då passar det ju bra att sy. Det blev iallafall ett grönt set av sweatshirten, som jag även testade att göra ett tryck på av Iron-on papper jag tidigare köpt. Sweatshirt-tyget var helt fantastisk att sy i, och man inser att att det lönar sig att hitta tyger med bra kvalité.



Vit body från Ottobre som jag har modifierat halsringningen på. Jag har dessutom förändrat grenen lite genom att korta framstycket och förlängt bakstycket så att knäppningen kommer något längre upp. Det var betydligt enklare att sy och jag tror det fungerar bättre vid påklädnad också. Kantbanden är mönstrad stretchkantband från Ohlsons i Örebro. Sweatshirtbyxorna är sydda av mönstret för velourbyxa i Ottobre 4/2007.


Dekorsömmar som är gjorda på vanlig maskin. De bubblade sig ingenting och det tackar jag den goda tygkvalitén för. Tyget är tjock sweatshirt med skön luddig insida.







På sweatshirten fanns en ficka på ärmen. Denna tog jag vara på, förkortade något och sydde fast på sidan av benet istället. Enkelt och snyggt!












Tryck på bodyn. Bilden är gjord på datorn i CorelDraw och utskrivet på ett ark Iron-on, som man sedan pressar på. Första försöket och resultatet blev helt OK. Visst kostar "pappren" lite men det är ett enkelt sätt att få personlig prägel på de hemmasydda kläderna.








Grön huvdröja från Ottobre 3/2005, men jag har lagt till framfickorna. Namnlapp sitter vid fickan och på bröstet finns ett litet tryck.

Tryck på ryggen. Trycket blev dock inte riktigt lika bra som på bodyn, det ser lite "plastigt" ut. Iron-on var anpassat till ljusa tyger och jag antar att det beror på detta. Nu har jag iallafall köpt likadana papper men för mörka och färgade tyger, men jag har inte hunnit prova dessa och se om de fungerar bra. 07 står för födelseår och jag har sedan barnsben kallats Mimmi, D står för Design.

Skötbord

Nästa projekt som blev klart innan BF var skötbordet. Även här försökte vi att så långt som möjligt använda befintligt material och vi lyckades rätt så bra denna gången också. Vi använde en gammal byrå som vi skruvade på en skiva på. Sidor anpassade vi till skötbädden som vi köpt på Jysk för billig penning. Vid sidan om skötbädden finns det lite plats för att lägga lite saker. På byråns gavlar skruvade vi upp en del krokar samt några lådor som man kan förvara salvor, borstar och andra tillbehör man behöver ha. Skötbädden klädde jag om i smma tyg som hissgardinen jag sydde tidigare i sommar. Det kom även upp lite krokar och en pappershållare på väggen. Dessa är då uppsatta med dubbelhäftande tejp så att vi undvek att borra hål i kaklet, för skötbordet skall ju inte vara kvar i all framtid. En mobil från IKEA sitter ovanför skötbädden för att roa Krabaten.



Det som saknas är en större pedalhink och lite fler lådor för att skruvas upp under de vita som sitter på byrån. Jag har liknande men lite bredare lådor nere vid sommarstugan, som jag skall hämta hem och låna så länge vi har skötbordet uppsatt hade jag tänkt.


Spjälsängs-hörna

På helgen innan planerad BF (23 augusti) så tog vi tag i att göra klart spjälsängen i vårt sovrum. Det får bli en liten hörna där åt Krabaten till vi har gjort en omflyttning av barn/ungdomsrum, för som vi har det idag så räcker inte rummen till. Förhoppningsvis skall vi har kraft, tid, inspiration och ekonomi för detta i vinter. Vår tanke är att äldste sonen skall flytta ut i arbetsrummet, näst äldste sonen till äldste sonens rum, dottern skall flytta till näst äldste sonens rum och Krabaten skall då få dotterns rum. Hängde ni med?

Iallafall så får Krabaten en egen liten hörna i vårt sovrum så länge. Svärfar har målat om spjälsängen som dottern hade, jag har målat en gammal stringhylla och sedan har jag använt en gammal gardin som som sänghimmel. Jag är i och för sig inte så förtjust i sänghimmel, men den har en praktisk betydelse. Den skall göra så att inte katterna använder sängen, vilket Atlas gärna gjorde innan vi fick upp sänghimmeln.





På spjälsängsskyddet har jag broderat "God natt min skatt"







BB-kläder

Första veckan som Johan arbetade efter semestern så kom värmen. Det var rejält varmt och jag insåg att man kanske behövde lite svalare kläder till Krabaten. För att fördriva tiden och hitta på något roligt så åkte jag och Josefin till Eskilstuna för att shoppa. Jag letade förbrilt efter en kortärmad och kortbent bodysuit i storlek 50. Tror ni det fanns? Det som fanns var enstaka exemplar i större storlek och dessutom könsanpassade. Då (om jag inte gjort det innan) insåg jag fördelen med att sy. Lite reafynd både till Krabaten och Josefin blev det iallafall - det är svårt att motstå när många plagg är på halva reapriset.


Denna vecka kom iallafall systugan igång rejält och det blev 2 set, en bodysuit och en flanellfilt klart som är anpassade till hemfärden från BB.




Bodysuit sydd i E-slöjds trikå. Mönstret är en egen tillverkning med utgångspunkt från en body i Ottobre.

Flanellfilten är kantad med vitt kantband med nyckelpigor och gröna blad.





Body sydd i vit jersey mönstrad med djur i alla färger.
Vit omlotttröja i velour kantad med tyg från E-slöjd.
Turkosa sparkbyxor i velour.
Oranga muddbyxor i tyg från E-slöjd.






Body sydd i vit jersey mönstrad med nallar.
Svart omlotttröja i velour kantad med tyg från ett gammalt linne och en applikation på ryggen.
Svarta sparkbyxor i velour.