31 mars 2008

Påskägg nr 1

Lovade ju att blogga om mina "påskägg" som jag sydde till de två barnen vi skulle hälsa på under påskhelgen. Först ut är tröjan som Jakob, 5 år, fick. Min tanke var att sy en tröja med applikation så att den skulle bli lite tuffare. Det är lite svårt att få till "tuffheten" i hemmasydda plagg tycker jag. Jag var tvungen att ringa hans mamma för att få veta några "favoriter" och fick då tips om att både superhjältar och Ninja Turtles var idoler. Då jag skulle använda lite tunnare singeltrikå från Stoff & Stil så ville jag inte ha för detaljerad applikation eftersom det är svårt med att det drar sig i tunnare tyg, så då föll valet på Ninja Turtles. Ut på nätet for jag för att leta bilder och valde att endast att använda huvudet på en av sköldpaddorna. För att matcha sin systers kläder som var randigt i ceris och oranget, så fick även Jakob orange mudd och naturligtvis orange scarf på Ninjan. Jag var i valet och kvalet om jag skulle sy ned ärmarnas sömmar med stickningar, dels för att singeltrikå lätt drar och bubblar sig, dels för att det var oroväckande lite orange tråd kvar på trådrullen. Jag gjorde en chansning som gick hem. Bubblorna är få och när allt var klart fanns ytterligare några meter kvar på trådrullen, men det var inte mycket. Dags att köpa ny orange tråd.


pga bildens perspektiv så ser det mer ut som en tunika, men tröjan är rak i formen


Jag följde Theas alla råd om applikation och hade dagen till ära även köpt Totally Stable (köpte endast en liten förpackning men efter det lyckade resultatet :-) blir det en hel rulle nästa gång).




Som vanligt när jag gör något så händer allt i sista sekund (kan det bero på att jag har för mycket att göra tro) så kläderna syddes i torsdags. Allt gick inte helt smärtfritt för när jag nästan hade sytt klart Idas set och skulle påbörja Jakobs tröja så la symaskinen av. Har haft problem med att pedalen har glappat tidigare, men sedan jag började sy mer frekvent för ett år sedan så har den fungerat klockrent. I torsdags eftermiddag la den av helt istället och många svordomar for i luften och det kom nästan lite tårar av ilska också. Efter 3 timmars "meckande" så fick vi iallafall igång den igen. Pust!

namnband i tröjans nederkant

Mönster: Ottobre nr 1/2008, modell nr 27 i stlk 110.

Material: Svart/vit randig singeltrikå och orange mudd, båda från Stoff &Stil. Svart singeltrikå på applikationen kommer från en gammal t-shirt.

Att tänka på: Halringningen blev något stor så denna skall göras mindre till nästa gång. Sedan är storleken stor. Jakob drar nu 116/122 i köpta tröjor men jag sydde tröjan i 110 och den passade perfekt.

26 mars 2008

Det händer gejer

Men här på bloggen är det lugnt. Tiden räcker inte till för att uppdatera men här hemma så börjar renoveringen bli klar och nu har vi påbörjat golvläggning som är bland det sista som görs. Lite sy-projekt har jag hunnit jag med emellan varven också. Dessutom har både jag, Johan, Mattias och lille Gabriel hunnit med en rejäl förkylning med en veckas sängläge.



Spottar i taket har varit Mattias arbete. Takmålningen (var tidigare furu) och övrig målning har Johan tagit hand om. Ett valv in till finrummet är också på plats.


Jag, med hjälp av Gabriel, sköter tapetseringen.



Snygga 70-tals tapeter kommer fram vid renoveringen. Jag skulle inte vilja ha dem på väggarna, men tyg i dessa mönster vore kanske inte så dumt.

För att Gabriel inte skall tröttna när man håller på kan man sätta ett skalat päron i händerna på honom. Då blir han så här snygg!


Lite syprojekt har jag också hunnit med, men de bloggar jag om lite senare. Här får ni en liten tjuvkik.


Tillklippning av mönster och tyger. Har efter tips från en bloggare (kommer inte ihåg vem) börjat använda byggplast. Hade en rulle ritningsplast liggande och vad bra det är. Enkelt både att rita av mönstret, men även att få till trådriktning och mönsterpass eftersom man ser så bra igenom, sedan så håller ju mönstren så bra också.


Istället för blommor - näsduksfodral. Mina tjejkompisar fick var sitt i påskpresent.

Jakob, 5 år, fick en långärmad t-shirt med Ninja Turtles-applikation.

Ida fick ett set med body och byxa i härligt våriga färger. Även Gabriel har fått nya kläder och här matchar han Ida så bra.

05 mars 2008

Grattis Gabriel!

Att det redan är 6 månader sedan - vad tiden går fort.


03 mars 2008

Hur gör ni?

Vissa små detaljer är svårt att få snygga när man syr tycker jag. Det finns säkert lite små knep man kan ta till för att få det lite enklare och lite snyggare. Jag provar mig fram hela tiden men tänkte jag kunde ta genvägen med att fråga. Hur gör ni nedanstående detaljer.



Ändar på kantband






Exempelvis när man syr på kantbandet nederst på klänningen. Försöker ni få in ändarna i sidosömmen eller syr ni runt och syr över "början" av kantbandet. På första klänningen så sydde jag på nedersta kantbandet innan jag sydde sidosömmen. Men jag tyckte det var svårt att få till sidosömmen då så att styckena blev lika långa. Inget bra alternativ anser jag.







På de två övriga klänningarna sydde jag ihop båda sidosömmarna innan jag sydde på kantbandet. Slutet på kantbandet syddes omlott över början och jag har tänkt att dölja skarven med en namnlapp.




Stickning för att förhindra att söm skaver.



När man inte syr kantband omlott som ovan så försöker jag gömma ändarna i en annan söm. I vissa lägen är det bästa alternativ tycker jag, bla i ärmslut och som här i armhålan. Men då uppstår problemet över att sömmen kan skava mot huden. Det är dessutom lätt att sömmen går upp om man syr på overlock eftersom man inte kan fästa på vanligt sätt. Den här stickningen tycker jag är besvärlig att sy då det oftast är många tyglager och maskinen inte mater som den skall. Jag försöker ställa ned pressarfotstrycke riktigt lågt, men det är fortfarande problematisk och utseendet är oftast inget vidare på själva stickningen.

Grodklänning

Blev inspirerad av mina grodbyxor och klippte till tre liknande klänningar i resterande manchestertyg. Denna gången blev grodan grön och kantbanden är limegröna. Modellen är kanske lite kort och nästa gång skall nog knäppningen bli i form av knapp på axeln istället för sprund i bak.Jag tycker inte om när sprundet blir lite "utstående" vilket jag tror är oundvikligt. Alternativet är att sy ned det med en stickning, men då tror jag detta kan ge "skav" istället. Mönstret är en egen konstruktion men jag har sneglat på Ottobre för att få storleken något så när rätt. Klänningarna saknar tryckknapp, namnlapp och tvätt. Tvätten för att grodans hjälplinjer skall försvinna, tryckknapp bak i sprundet och namnlapp som skall placeras i nederkant till vänster på framstycket för att täcka kantbandets omlott.





Mönster: Eget

Material: Vit manchester från Stoff & Stil och bomullskantband från Calletex (de tror nog jag är knäpp - köpte nästan en hel rulle kantband. De frågade för de trodde de hörde fel).

Att tänka på: Att göra klänningarna något längre och att ha knäppning på axel istället för sprund.